Вівторок, 17.06.2025, 12:32Вітаю Вас Гість | RSS
Білгород-Дністровська філія ДНЗ "ОВПУТТХ"
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Продавець продовольчих товарів, контролер-касир


Загальна характеристика професії

“Продавець продовольчих товарів, контролер-касир”

 

Продавець, контролер-касир – найбільш поширена професія серед торговельних працівників, вона й найбільш давня.

Продавець – це людина, що відпускає товари у руки покупця. Купівля-продаж існує дуже давно. Протягом багатьох століть основним видом торгівлі була пересувна торгівля, з її розвитком з’явилися магазини. Слово «магазин» прийшло до нас з Арабського Сходу. В перекладі воно означає складське приміщення для зберігання будь-яких товарів. В XIX ст. у великих містах відкрились універмаги. Сучасні магазини різноманітні – це невеличкі магазини і магазини-гіганти.

Останнім часом під дією науково-технічного прогресу торгівельні підприємства обладнуються новою сучасною технікою та переходять на прогресивні методи роботи. Професія класифікується залежно від групи товарів: продавець продовольчих і непродовольчих товарів. Так, продавець продовольчих товарів реалізує бакалійно-кондитерські, хлібобулочні товари, кулінарні вироби, овочі та фрукти, м’ясо-рибні вироби. Продавець непродовольчих товарів реалізує меблі, взуття, радіотовари та ін.

Сьогодні продавці не тільки продають, а й консультують покупців.

 

Основні завдання професійної діяльності продавця продовольчих товарів:

  • пропонує товар;
  • проводить примірку, відмірювання, відріз, зважування, демонстрацію в дії товару і т. д.;
  • оформляє паспорт на товар, що має гарантійні терміни користування.
  • готує робоче місце;
  • перевіряє справність інвентарю і інструментів, терезів і гирь, а також касовий апарат;
  • отримавши товари, готує їх до продажу; перевіряє найменування, кількість, сортність, ціни;
  • вивчає попит покупців;
  • готує товари до інвентаризації; 
  • проводить нарізку, нарубку, зважування і упаковку товарів; підрахунок вартості покупки; здійснює розрахунок з покупцями;
  • консультує про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення і споживчу цінність окремих видів товарів;
  • заповнює і прикріпляє ярлики цін;
  • оформляє вітрини прилавочні і всередині магазину;

 

Основні завдання професійної діяльності контролера-касира:

  • Контролює поповнення асортиментів товарів у торговому залі і їхню схоронність, справність і правильність експлуатації контрольно-касового апарату;
  • Перевіряє кількість і якість товару;
  • Підраховує вартість покупки, отримує гроші, пробиває чек, видає здачу;
  • Усуває дрібні несправності контрольно-касового апарату;
  • Оформляє вітрини;
  • Консультує покупців про призначення, властивості, якість товарів і їх ціни;
  • Вивчає попит покупців;
  • Отримує товар зі складу;
  • Складає товарні звіти, акти.

 

Вимоги до індивідуальних якостей фахівця

Для діяльності продавця продовольчих товарів, контролера-касира необхідні:

- Здатність зберігати витримку в будь-якій ситуації;

- Стійка увага;

- Добра довгострокова й короткочасна оперативна пам'ять;

- Арифметичні здібності;

- Окомір;

- Точне просторове сприйняття форми і величини предмета;

- Чітка дикція;

- Спостережливість;

- Чіткість і акуратність;

- Чесність;

- Товариськість.

 

Сфера професійного використання випускника – підприємства роздрібної торгівлі.

 

 

Робота протипоказана людям, страждаючим захворюваннями: 
• опорно-рухового апарату; 
• хронічними інфекційними захворюваннями; 
• шкірною алергією, екземою грон рук; 
• епілепсією; 
• різко вираженими неврозами; 
• зниженням слуху на обидва вуха; 
• інфекційними; 
• хворобами серцево-судинної системи (якщо робота вимагає великої фізичної напруги). 

 

Вхід на сайт
Пошук
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites