Загальна характеристика професії
“Продавець продовольчих товарів, контролер-касир”
Продавець, контролер-касир – найбільш поширена професія серед торговельних працівників, вона й найбільш давня.
Продавець – це людина, що відпускає товари у руки покупця. Купівля-продаж існує дуже давно. Протягом багатьох століть основним видом торгівлі була пересувна торгівля, з її розвитком з’явилися магазини. Слово «магазин» прийшло до нас з Арабського Сходу. В перекладі воно означає складське приміщення для зберігання будь-яких товарів. В XIX ст. у великих містах відкрились універмаги. Сучасні магазини різноманітні – це невеличкі магазини і магазини-гіганти.
Останнім часом під дією науково-технічного прогресу торгівельні підприємства обладнуються новою сучасною технікою та переходять на прогресивні методи роботи. Професія класифікується залежно від групи товарів: продавець продовольчих і непродовольчих товарів. Так, продавець продовольчих товарів реалізує бакалійно-кондитерські, хлібобулочні товари, кулінарні вироби, овочі та фрукти, м’ясо-рибні вироби. Продавець непродовольчих товарів реалізує меблі, взуття, радіотовари та ін.
Сьогодні продавці не тільки продають, а й консультують покупців.
Основні завдання професійної діяльності продавця продовольчих товарів:
- пропонує товар;
- проводить примірку, відмірювання, відріз, зважування, демонстрацію в дії товару і т. д.;
- оформляє паспорт на товар, що має гарантійні терміни користування.
- готує робоче місце;
- перевіряє справність інвентарю і інструментів, терезів і гирь, а також касовий апарат;
- отримавши товари, готує їх до продажу; перевіряє найменування, кількість, сортність, ціни;
- вивчає попит покупців;
- готує товари до інвентаризації;
- проводить нарізку, нарубку, зважування і упаковку товарів; підрахунок вартості покупки; здійснює розрахунок з покупцями;
- консультує про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення і споживчу цінність окремих видів товарів;
- заповнює і прикріпляє ярлики цін;
- оформляє вітрини прилавочні і всередині магазину;
Основні завдання професійної діяльності контролера-касира:
- Контролює поповнення асортиментів товарів у торговому залі і їхню схоронність, справність і правильність експлуатації контрольно-касового апарату;
- Перевіряє кількість і якість товару;
- Підраховує вартість покупки, отримує гроші, пробиває чек, видає здачу;
- Усуває дрібні несправності контрольно-касового апарату;
- Оформляє вітрини;
- Консультує покупців про призначення, властивості, якість товарів і їх ціни;
- Вивчає попит покупців;
- Отримує товар зі складу;
- Складає товарні звіти, акти.
Вимоги до індивідуальних якостей фахівця
Для діяльності продавця продовольчих товарів, контролера-касира необхідні:
- Здатність зберігати витримку в будь-якій ситуації;
- Стійка увага;
- Добра довгострокова й короткочасна оперативна пам'ять;
- Арифметичні здібності;
- Окомір;
- Точне просторове сприйняття форми і величини предмета;
- Чітка дикція;
- Спостережливість;
- Чіткість і акуратність;
- Чесність;
- Товариськість.
Сфера професійного використання випускника – підприємства роздрібної торгівлі.
Робота протипоказана людям, страждаючим захворюваннями:
• опорно-рухового апарату;
• хронічними інфекційними захворюваннями;
• шкірною алергією, екземою грон рук;
• епілепсією;
• різко вираженими неврозами;
• зниженням слуху на обидва вуха;
• інфекційними;
• хворобами серцево-судинної системи (якщо робота вимагає великої фізичної напруги).