Вівторок, 17.06.2025, 06:30Вітаю Вас Гість | RSS
Білгород-Дністровська філія ДНЗ "ОВПУТТХ"
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Кухар, кондитер


Загальна характеристика професії “Кухар, кондитер”

 

У харчовій промисловості є велика кількість професій, які пов'язані з обробкою, переробкою та виготовленням різних видів продуктів харчування. Використання сучасних технічних засобів значно впливає на характер роботи, прискорює її. Тому значення професій, пов'язаних з харчовою промисловістю, ніколи не тратить свою актуальність: стільки буде існувати культура споживання їжі. А скільки буде існувати харчова промисловість, стільки ж буде  бажання людини скуштувати щось смачне, красиве і радіти на великих святах.

Кухар – найбільш поширена професія серед працівників сфери обслуговування. Кухар – це людина, яка готує, оздоблює, відпускає страви, кулінарні вироби. Останнім часом під дією науково-технічного прогресу підприємства масового харчування обладнуються новою сучасною технікою та переходять на прогресивні методи роботи.

Праця кухарів все більше механізується, їм активно допомагає техніка та електроніка. Кухарі готують холодні, перші, другі, треті страви, каші, бульйони, соуси. Сьогодні кухарі консультують замовників; вони декоративно оздоблюють страви; розповідають технології приготування різних страв. Мабуть, ніяка інша діяльність так безпосередньо не пов’язана з постійними турботами людей. Сучасні кухарі оперативно та якісно задовольняють все більш зростаючі запити населення в сфері харчування.

Праця кондитера, з одного боку – канонічна, заснована на знаннях правил та законів технології, а з другого боку - процес творчий, рухомий натхненням; не має меж фантазії кондитера. Спочатку - через помилки, навички, досвід – приходить пізнання. А вже потім – мудрість, осяяння, коли можна все передбачити. Кондитерами можуть стати лише обрані. Іноді природа щедро одарює людину талантом виконати «то пряник медовий, то пиріжок запашний», а то створити музичну або поетичну  строку.

Кондитерське мистецтво тому і названо мистецтвом, що праця кондитера потребує не тільки професійних знань, але й таланту художника, естетичного смаку, вигадки. А підсумок праці несе відбиток художніх здібностей людини, втілює в собі єдність користі і краси, прагнення задовольнити потреби відвідувачів.

 

Сучасний кухар повинен знати:

  • технологію приготування усіх видів страв та кулінарних виробів, особливості приготування національних, фірмових страв та страв на замовлення;
  • правила подачі та оформлення порційних страв та страв на замовлення;
  • правила складання банкетного меню;
  • приготування різних видів тіста та виробів з нього;
  • основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування;
  • ознаки доброякісності харчових продуктів та органолептичні методи їх визначення;
  • умови, строки зберігання та реалізації сирої та готової продукції, напівфабрикатів;
  • вихід готових виробів;
  • санітарно-гігієнічні правила утримання продуктів, кухні, та службових приміщень;
  • правила особистої гігієни;
  • правила використання та призначення обладнання, виробничого інвентаря, інструментів вимірювальних приладів, посуду, тари;
  • дотримуватись правил охорони праці, внутрішнього розпорядку і вимог пожежної безпеки.  

 

Основні завдання професійної діяльності кондитера:

  • приготовляє різні види тіста, кремів, начинок;
  • заготовлює, відважує, відмірює сировину по заданій рецептурі;
  • проводить заміс, вимішування, збивання тесту, його промивання, розкатування до певної товщини, підсипання муки;
  • обробляє отримані напівфабрикати;
  • штампує, формує і відсаджує вироби на листи;
  • обробляє вироби помадкою, марципаном, зацукрованими фруктами, шоколадом, кремом.

 

Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кухар, кондитер повинен мати хороший загальний інтелект, добре розвинений дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, переключення, стійкості та об’єму уваги; добре розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну, оперативну пам’ять.

Особистості якості: добросовісність, ввічливість, охайність, комунікабельність. 

 

Підготований кухар або кондитер може вільно працювати за будь-якою суміжною професією. Тому безробіття кваліфікованому кухарю, кондитеру зовсім не загрожує – у нього завжди є можливість розпочати свою справу і отримати значні здобутки і вигоди.

 

Сфера професійного використання випускника – заклади ресторанного господарства, кондитерські фабрики, спеціалізовані цехи хлібозаводів.

 

Робота не рекомендується людям, страждаючим наступними захворюваннями:

  • органів дихання (бронхіальна астма, туберкульоз і ін.);
  • серцево-судинної системи (гіпертонія, порок серця і т.п.);
  • органів травлення (хронічний гастрит, виразкова хвороба, цукровий діабет і ін.);
  • нирок і сечових шляхів (нефрит, ниркова недостатність і ін.);
  • опорно-рухового апарату (хронічний ревматизм, деформації хребта і грудної клітки і ін.);
  • органів зору (значне пониження гостроти зору і кольоророзрізнення);
  • нервової системи (менінгіт, пухлини нервової системи і ін.);
  • хвороби шкіри з локалізацією на гронах рук (екзема і ін.);
  • бактеріоносійство.

 

 

 

Вхід на сайт
Пошук
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites